FAQ

Dlaczego magnez jest ważny dla organizmu?

Magnez to składnik wszystkich żywych organizmów i 8 pierwiastek pod względem ilościowym we Wszechświecie. To ważny katalizator reakcji biochemicznych, dlatego jest niezbędny dla zdrowia ludzkiego.1 Najwięcej magnezu znajduje się w naszym szkielecie (50 – 60%), reszta występuje w tkankach miękkich (40 – 45%) – głównie mięśniach i w osoczu (1%). Magnez to makroelement, który bierze udział w aż 600 reakcjach enzymatycznych w naszym organizmie. Utrzymuje prawidłową pobudliwość komórek np. mięśniowych. Przeciwdziała procesom zapalnym i różnym rodzajom stresów (np. stresowi oksydacyjnemu). Współtworzy związki, które gromadzą energię chemiczną w komórkach i uczestniczą w procesie jej wykorzystywania.2

Jakie funkcje pełni magnez w organizmie?

Większość magnezu znajduje się w wysoce aktywnych tkankach, takich jak: układ nerwowy, mięsień sercowy, wątroba i przewód pokarmowy. W każdym z nich wykonuje określoną rolę. W przypadku układu nerwowo-mięśniowego zmniejsza pobudliwość, sercowo-naczyniowego – chroni nasze serce, przeciwdziałając niedotlenieniu i niedokrwieniu. Dla układu kostno-stawowego magnez to element niezbędny dla rozwoju i mineralizacji kości, gdzie aktywuje i inicjuje wykorzystanie witaminy D, a w przypadku układu immunologicznego – zapobiega spadkowi odporności, przeciwdziała stresom, niedotlenieniu i uczuleniom. W układzie hormonalnym wpływa na syntezę, magazynowanie i uwalnianie hormonów.3

Jakie są przyczyny niedoboru magnezu?

Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do występowania niedoboru magnezu w organizmie. Choć pierwiastek ten może być dostarczany dzięki stosowaniu odpowiedniej diety, nie zawsze jest to wystarczające. Główną przyczyną są nawozy sztuczne czy kwaśne deszcze, które prowadzą do zubożenia gleby w składniki mineralne, co przekłada się na obniżenie zawartości magnezu w produktach spożywczych. Przyswajaniu magnezu przez organizm nie sprzyjają także żywność przetworzona oraz stosowanie diety bogatej w tłuszcze, cukier i wapń, który również hamuje przyswajanie magnezu, a także odchudzanie.

Ryzyko niedoboru magnezu istnieje również wśród osób stosujących antybiotykoterapię, lub przyjmujących leki uspokajające oraz leki z grupy IPP (stosowane w terapii schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego) czy zwiększające objętość wydalanego moczu.

Niedobór magnezu często współwystępuje również z różnymi chorobami, np. nadczynnością tarczycy, cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą, osteoporozą, migreną czy astmą i rakiem jelita grubego. Wpływ na obniżenie poziomu tego pierwiastka ma również biegunka, ciąża i alkoholizm. Nie bez znaczenia jest także doświadczanie stresu i podeszły wiek.3, 4, 5

Jakie są najczęstsze skutki i objawy niedoboru magnezu?

Istnieje szereg sygnałów, które mogą świadczyć o niedostatecznym poziomie magnezu w organizmie. Jego niedobór najczęściej powoduje konkretne objawy ze strony wybranych układów:

  • Ośrodkowy układ nerwowy: zaburzenia koncentracji, uwagi i pamięci, podatność na zmęczenie, zaburzenia snu, obniżenie nastroju, depresja, stany lękowe oraz pobudzenie i irytacja.
  • Obwodowy układ nerwowy: kurcze mięśni, drżenia, osłabienie siły mięśniowej oraz ruchy mimowolne.
  • Układ sercowo-naczyniowy: kołatanie serca, arytmia, częstoskurcz, migotanie, a także skłonności do zawału, nadciśnienia, miażdżycy czy nadkrzepliwości.
  • Układ kostno-stawowy: starzenie się kości ze zwolnieniem kostnienia oraz zmniejszeniem wchłaniania przez kości m.in. witaminy D, zwiększenie łamliwości kości, nieprawidłowa mineralizacja kości, osteopenia i osteoporoza.

Innymi objawami niedoboru magnezu: napady duszności z hiperwentylacją, nudności, brak łaknienia, skłonność do kamicy moczowej oraz poronienia i przedwczesne porody.6

Jakie są skuteczne sposoby uzupełniania niedoborów magnezu?

Niedobory magnezu mogą wywoływać szereg negatywnych objawów wpływających na nasz organizm. Aby temu zapobiec należy:

  • Unikać przetworzonej żywności, alkoholu, napojów energetycznych7 i stosować zbilansowaną dietę bogatą w magnez. Do produktów, w których jest najwięcej tego pierwiastka należą: kakao (zawiera aż 420mg magnezu/100g), gorzka czekolada, nasiona i orzechy (słonecznik, migdały, pistacje, orzechy laskowe, płatki owsiane), kasze (gryczana, jęczmienna) biała fasola, chleb żytni i graham, ryż brązowy, banan czy natka pietruszki.8
  • Dbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy B6, która zwiększa wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.9
  • Unikać stresu, gdyż może on prowadzić do zwiększonej utraty magnezu w organizmie i zmniejszać jego wchłanianie.10
  • Zwrócić uwagę na rodzaj zażywanego magnezu. Badania wykazały, że znacznie lepiej przyswajają się organiczne związki magnezu (cytrynian, mleczan, asparaginian).11
Jaki magnez przyswaja się najlepiej?

O wyborze preparatu  magnezu decyduje substancja aktywna. Mnogość preparatów magnezowych to również duża ilość różnych związków, w których ten pierwiastek występuje. Dla naszego organizmu ważna jest biodostępność związku magnezu, czyli stopień w jakim ten pierwiastek przedostaje się do krwioobiegu, a potem do tkanek docelowych. Badania wykazały, że organiczne związki magnezu (mleczan, cytrynian, asparaginian), wchłaniają się znacznie lepiej niż postacie nieorganiczne (tlenek, chlorek a nawet węglan czy chelat). 11, 12

1, 2http://dieta.mp.pl/zasady/73839,magnez, mgr inż. Beata Przygoda , stan z 02.02.2017, Grzebisz W. – Magnez – żywność i zdrowie człowieka. Journal of Elementology 2010, 16(2): 299-323 (praca przeglądowa), Magnez. Pierwiastek energii. Dudek Henryk, ENETEIA, 1999 str 45

3Uwe Gröber, Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients 2015, 7, 8199-8226
De Baaij H. F Magnesium in Man: Implications for Health and Disease. Physiological Reviews Published 1 January 2015 Vol. 95 no. 1, 1-46

4Grzebisz W. – Magnez – żywność i zdrowie człowieka. Journal of Elementology 2010, 16(2): 299-323 (praca przeglądowa)

5Durlach J. Magnez w praktyce klinicznej. PZWL, 1991, str. 30-31

6Wiechuła D i inni. Biol Trace Elem Res (2012) 148:18–24

7, 9DeBaaij H.F.Magnesium Research 2015;, Durlach J. Magnez w praktyce klinicznej. 1991, ChPL Magne B6, Grzebisz W. – Magnez – żywność i zdrowie człowieka. Journal of Elementology 2010, 16(2): 299-323 (praca przeglądowa)

8http://dieta.mp.pl/zasady/73839,magnez, mgr inż. Beata Przygoda , stan z 02.02.2017

10Durlach J. Magnez w praktyce klinicznej. PZWL, 1991
Suliburska J i in. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010
Landowski J. Przew. Lek. 2003; 6(3): 80-85, Br Med J. 1950 Jun 17;1(4667):1383-92. SELYE H

11Coudray C et al. Magnesium absorption from different mg salts. Magnes Res 2005; 18 (4):215-23

12Woroń J. Preparaty magnezowe w profilaktyce i terapii. Jak dokonać racjonalnego wyboru. TERAPIA. Reprint z nr 2 , 12 (282), 2012
Ranade V.V. Somberg J.C.Bioavailability and Pharmacokinetics of Magnesium After Administration of Magnesium Salts to Humans. American Journal of Therapeutics 8, 345–357 (2001)

Data aktualizacji: 08-06-2018

Numer materiału promocyjnego: SAPL.MGP.18.05.0936